JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Du som forskar om batterier, batteriåtervinning eller batteriåteranvändning är välkommen att söka stöd från Energimyndigheten. Detta är den åttonde utlysningen inom något som kallas Batterifondsprogrammet.

Ett stalltips från programkommittén är att utforska strukturer – att inte bara titta på teknik utan också på drivkrafter, hinder, regulatoriska förhållanden, kommersiella hänsyn – till och med beteendevetenskap.  Blanda gärna in icketeknologer!

Forskning om återvinningsteknik brukar få en slant i detta program – men hur får man batterierna till återvinning?  Titta på hela resan från material­utvinning via tillverkning, användning, återanvändning, inlämning till återvinning!

Här är några uppslag:

  • Resurseffektivitet, till exempel kring livscykelanalys, cirkulär ekonomi, design för återanvändning/återvinning eller hållbara material.
  • Systemperspektiv för cirkulära flöden, till exempel om hur insamlingen maximeras så att batterier återvänder till certifierade/legala återvinnare (oavsett om materialen de innehåller är värdefulla eller ej).
  • Säkerhetsfrågor i hela kedjan från materialutvinning till återvinning.
  • Den svenska och europeiska batterivärdekedjan i ett internationellt sammanhang: teknik, tillämpningar, import, export, teknik, ekonomiska, politiska och sociala drivkrafter.
  • Svenskt näringslivs långsiktiga konkurrenskraft.

Även rena teknikprojekt är välkomna, kring återanvändning, återvinning, batteriutveckling, inklusive superkondensatorer, diagnostik, mätning, styrning, användning, logistik, säkerhet, och så vidare.

Läs mer hos Energimyndigheten (länk).

 

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus