JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Elektronik och serverhallar måste kylas effektivt. Grafenförstärkta värmerör kan vara lösningen. Det har en forskargrupp på vid MC2-labbet på Chalmers insett tillsammans med partners i Kina och Italien.

Grafen har hyllats som ett mirakelmaterial som är 200 gånger starkare än stål, genomskinligt, böjligt och har mycket god elektrisk och termisk ledningsförmåga. Grafenfilm kan exempelvis användas i alla möjliga sammanhang för att leda bort värme.

Grafenvärmerör

Nu har forskare upptäckt att grafenbaserade värmerör förbättrar kylelektronik och kraftsystem som exempelvis används i flygteknik och serverhallar. Värmerör har den speciella förmågan att överföra värme över stora avstånd. De är vanligtvis tillverkade av koppar, aluminium eller deras legeringar – material som har relativt höga densitet och begränsade värmeöverföringskapacitet.

Genom att förstärka rören med grafen kan de bli effektivare, menar forskarna som kunnat visa att ett grafenförstärkt värmerör får en specifik värmeöverföringskoefficient som är ungefär 3,5 gånger bättre än kopparbaserade värmerör. I testet har forskarna använt rör belagda med grafenfilm som är 150 mm långa och har en ytterdiameter på 6 mm.

Det nya resultatet banar väg för att använda grafenförstärkta värmerör i tillämpningar med krav på hög kapacitet men där vikten är en utmaning, exempelvis system för flygteknik, fordonselektronik, bärbara datorer, telefoner, serverhallar och rymdelektronik.

Den nya studien bygger på ett samarbete mellan forskare från Chalmers, kinesiska Fudan University och Shanghai University, svenska SHT Smart High-Tech och italienska Marche Polytechnic University.

Resultaten – "A lightweight and high thermal performance graphene heat pipe" – har nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nano Select.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus