JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

56 procent av de nya personbilar som såldes i november i Norge var rena elbilar – en drygt fem gånger större andel än i Sverige. Norges fordons­elek­tri­fe­ring är världsledande. Men Sverige är ändå trea i Europa, efter Island.

I Sverige var 10,2 respektive 28,5 procent av nyregistrerade personbilar elbilar respektive laddhybrider under november i år. Motsvarande siffror för Norge var 56,1 respektive 23,8 procent.

När det gäller hur fort Europas länder elektrifierierar sina fordonsflottor är det långt mellan guld, silver och brons. Norge ligger först. Sedan kommer ingenting, sedan kommer Island, sedan kommer ingenting igen. Men sedan kniper faktiskt Sverige bronspengen!

Här är siffrorna som gäller för de tre hittills under 2020 och på samtliga typer av laddbara fordon: 73 procent, 55 procent respektive 30 procent av den totala nyregistreringen av personbilar.

Proportionerna mellan elbilar och laddhybrider är intressant nog omvänd mellan Sverige och Norge. Den norska och den svenska andelen laddhybrider i nyförsäljningen ligger nära varandra – på 24 respektive 29 procent för November. Men i Sverige är elbilarna en dryg tredjedel av laddhybriderna medan elbilarna tvärtom är mer än dubbelt så många som laddhybriderna i Norge.

Fordonselektrifieringen har exploderat under 2020. Orsaken är antagligen helt enkelt ett rejält ökat utbud av elfordon till salu. Det är i alla fall vad organisationen Bil Sweden tror. Plus de ekonomiska styrmedlen.

I Norge steg marknadsandelen för rena elbilar från 37 procent i november i fjol till nämnda 56 procent i år. I absoluta tal såldes 7033 rena elbilar i Norge denna november – 90 procent fler än i november i fjol.

I Sverige gick andelen laddbara nybilar upp dramatiskt mellan november i fjol och november i år – från 14 procent till 39 procent. Utslaget över hela året hittills är ökningen 116 procent jämfört med 2019 för de laddbara. Rena elbilar har under samma period ökat med 52 procent.

Ökningen av andelen laddbara nybilar i Sverige har pågått sedan 2013 då andelen var 0,6 procent.

Mazda CX-30 – bilen på bilden ovan – var den mest sålda personbilen i Norge i november och är den mest sålda under hela året hittills i Norge. Den bästsäljande laddhybriden i Sverige hittills i år är Volvo S/V60 och den bästsäljande elbilen är Tesla Model 3.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus