En specialbyggd cylinder som innehåller röntgenutrustning och en detektor kan upptäcka tungmetaller på havsbotten i realtid. Det demonstrerar Siwen An, som arbetar på forskningscentret STC – Sensible Things that Communicate – vid Mittuniversitetet.
– Direkt när jag sänker ner min cylinder i vattnet börjar röntgentuben bestråla bottenslammet och tack vare den inbyggda detektorn analyseras resultaten omgående, säger Siwen An, doktorand vid Institutionen för elektronikkonstruktion på Mittuniversitetet i ett pressmeddelande.
Utrustningen som hon använder består av en röntgenkälla och en spektrometer som är monterad vid sidan av. Metoden kallas XRF-analys och bygger på röntgenfluorescens. Tidigare har den krävt att provet analyserats i efterhand på labb.
– Eftersom alla ämnen har ett unikt fingeravtryck när man tittar på dem i en XRF-analys kan jag direkt identifiera vilka ämnen som finns på havsbottnen, kommenterar hon.
Siwen An har redovisat sitt resultat i en avhandling och på måndag i nästa vecka kommer hon att medverka på en stor internationell miljökonferens där hon presenterar ytterligare resultat. Konferensen ISWEE2020 skulle från början slå upp dörrarna i Kina, men har som så mycket annat tvingats flytta till webben i år.
Inför sin avhandling har hon bland annat gjort mätningar på lakvatten vid Blåbergets avfallsanläggning i Sundsvall och på flygaska från avfallspannan i Korstaverket. Flygaska är en restprodukt från rökgasreningen vid industrier och den kan innehålla stora mängder föroreningar och tungmetaller.
– Med hjälp av den vidareutvecklade tekniken skulle industrier lättare kunna visualisera sina utsläppsflöden och se hur föroreningarna från verksamheten sprids i realtid. Det underlättar också för fabriksledningar och andra beslutsfattare att sätta in snabba åtgärder för att minska föroreningarna, konstaterar Siwen An i pressmeddelandet.