JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk satellitplattform tar tillverkning till rymden

Uppsalaföretaget AAC Clyde Space – som gör miniatyriserad teknik för rymden och tidigare varit känt som ÅAC Microtec– har fått i uppdrag att designa en satellitplattform som ska användas för att utnyttja rymdmiljön för tillverkning av produkter. Brittiska Space Forge är uppdragsgivare.

Det brittiska företaget Space Forge utvecklar teknik som gör det möjligt för satelliter att återvända från rymden till jorden för att återvinnas, renoveras och skjutas upp igen. Normalt brinner små satelliter upp när de återinträder i atmosfären.

Nu ska Uppsalaföretaget ta fram en satellitplattform som kan användas för att utnyttja rymdmiljön för tillverkning. En färdig satellit ska kunna befinna sig i omloppsbana under sex månader, för att sedan återvända till jorden för att leverera en produkt till en kund. Satellitdesignen utgår från det svenska företagets befintliga standardplattform.

En preliminär design ska vara klar i mars 2021. Värdet av denna första fas är cirka 1,3 miljoner kronor, och den finansieras av UK Space Agency via det brittiska programmet National Innovation Programme (NSIP).

Fas två blir att demonstrera tillverkning i omloppsbana, medan slutmålet är att etablera kontinuerlig tillverkning i rymden. För att kommersialisera tjänsten planeras en testkampanj med flera satelliter som AAC Clyde Space ska understödja.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)