JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
tisdag 7 december 2021 VECKA 49

I förrgår kom Kammarrättens beslut – som visserligen ger Huawei rätt att överklaga PTS villkor för 5G auktionen, men också ger PTS rätt att genomföra den innan målet är avgjort. PTS meddelar nu att auktionen återupptas den 19 januari.

PTS villkor för auktionen av 5G-banden på 3,5 GHz och 2,3 GHz innebär bland annat att utrustning från Huawei inte får användas för att bygga näten. Det fick det kinesiska bolaget att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten.

Domstolen ansåg att Huawei hade rätt att överklaga myndighetens beslut, vilket ledde till att 5G-auktionen som var planerad till 10 november ställdes in. PTS överklagade omgående beslutet till Kammarrätten.

I onsdags meddelade Kammarrätten att den upphäver förvaltningsrättens beslut om att inhibera vissa villkor i PTS beslut inför kommande 5G-auktion. Av de fyra bolag som fått klartecken att delta i auktionen är det enbart Telia som inte har utrustning från Huawei i sitt LTE-nät och som dessutom redan kontrakterat Ericsson för 5G-nätet.

PTS anser att de villkor som Säkerhetspolisen och Försvarsmakten ställt upp bör gälla för de tillstånd som auktioneras ut och genomför därför autktionen innan målet är avgjort. Ett beslut i Förvaltningsrätten kommer enligt TT först under våren, i praktiken långt efter det att auktionen är avgjord.

Värt att notera är att resultatet från auktionen kan överklagas, så skedde exempelvis efter auktionen av 700 MHz-bandet år 2018 där operatören Tre blev utan licens.

MER LÄSNING: