JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
onsdag 1 december 2021 VECKA 48

I fredags blev det känt att Ford och Nissan drar ned produktionen i två fabriker på grund av brist på halvledare, skriver CNBC. Dagarna före jul rapporterade Reuters att Volkswagen tvingas minska produktionen av samma anledning.

Den globala fordonsindustrin gick redan knackigt när pandemin slog till. I Sverige stängde exempelvis både Volvo Cars, AB Volvo och Scania sina fabriker under ett antal veckor under tidig vår på grund av osäker efterfrågan i kombination med att leveranskedjorna inte fungerade.

Även halvledarindustrin påverkades och ställde delvis om produktionen till andra kunder med bättre efterfrågan. Det här visar sig nu när fordonsindustrin är på väg tillbaka snabbare än många trott och behovet av halvledarkretsar därmed ökar. CNBC skriver att Ford stänger en fabrik i Kentucky, USA, denna vecka för ett tidigarelagt underhåll. Orsaken är att det saknas halvledarkomponenter (länk).

Även Nissan tvingas dra ned takten i en japansk fabrik av samma anledning.

Reuters rapporterade i slutet av december att Volkswagen tvingtas dra ned produktionen i USA, Europa och Asien på grund av brist på halvledarkomponenter. Även andra märken i koncernen däribland Audi, Seat och Skoda är påverkade (länk).

Vilka halvledarbolag som har problem att leverera eller vad det är för typ av kretsar finns det inga uppgifter på.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus