JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Det blir den tidigare teknikchefen Pat Gelsinger som tar över vd-stolen på Intel efter Bob Swan. Han tillträder redan 15 februari och kommer bland annat att få ta beslut om chipjätten ska fortsätta utveckla egna halvledarprocesser.

Gelsinger arbetade 30 år på Intel där han bland annat var arkitekten bakom 486-processorn. Han avancerade till teknikchef innan han för åtta år sedan rekryterades av mjukvaruföretaget VMware som vd.

Gelsinger tar över efter Bob Swan som var ekonomichef när han utsågs till tillförordnad vd efter det att Brian Krzanich hastigt fick lämna företaget i juni 2018 då det blev känt att han haft en affär med en kollega. Swan blev så småningom ordinare vd och den första icke-teknikern att inneha posten.

En surdeg som landar på Pat Gelsingers bord är företagets problem med halvledarprocesserna. Först blev 10 nm-processen runt tre år fördröjd och nu är även 7 nm-processen försenad minst ett halvår samtidigt som TSMC och Samsung fortsatt att ånga på med nya processgenerationer.

Intel har en affärsmodell som baserats på att de egna fabrikerna kan tillverka med den senaste processgenerationen, som dessutom legat före det som konkurrenterna haft tillgång till via foundryn.

Även om företaget gått bra ekonomiskt har spekulationerna på senare tid gått allt varmare att Intel självt kommer att tvingas anlita TSMC och kanske också Samsung för mer avancerade produkter. Intel har tidigare nyttjat foundryn i mindre utsträckning för produkter som tillverkats i lite äldre processer.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)