JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Den taiwanesiska kontraktstillverkaren Foxconn bildar ett gemensamt bolag med kinesiska Geely för att bygga elbilar åt andra men också för att erbjuda konsulttjänster.

Foxconn är världens största kontraktstillverkare av elektronik med många av de globala konsumentelektronikjättarna på kundlistan. Planen är att ta konceptet till bilindustrin där företagen normalt har egna fabriker för tillverkningen.

Tankarna presenterades i höstas med målet att erbjuda komponenter och tjänster till 10 procent av världens elbilar år 2025–2027.

Foxconn har bland annat Apple som kund och nyheten satte fart på spekulationerna om att Apple håller på att utveckla en elbil.

Det nya bolaget ska ägas till hälften av Geely och till hälften av Foxconn. Styrelsen på fem personer får en majoritet från Foxconn genom att elektroniktillverkaren utser tre personer inklusive ordföranden.

I pressmeddelandet sägs inget om hur mycket pengar och resurser de båda bolagen stoppar in i det gemensamma bolaget. Geely har enligt mediauppgifter gott om outnyttjad tillverkningskapacitet i sina kinesiska bilfabriker. Företaget äger bland annat Volvo och har ett stort kunnande inom elektrifiering, förarstöd och självkörning.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus