JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
onsdag 1 december 2021 VECKA 48

Klockan tio drar PTS igång auktion av de två nya frekvensbanden för 5G. Auktionen beräknas pågå upp till två veckor och kommer att inbringa miljardbelopp till svenska staten.

In i det sista har det varit osäkert om auktionen skulle kunna starta. PTS beslut att budgivarna inte får använde utrustning från Huawei och ZTE har lett till att den förstnämnda försökt ändra beslutet genom att inleda en rättsprocess. Den är visserligen inte avgjord med PTS vill trots det genomföra auktionen.

Telia, Tre, Teracom och Net4mobility har fått klartecken att delta där den sistnämnda är Tele2:s och Telenors gemensamma nätbolag. I potten ligger 320 MHz på 3,5 GHz-bandet och 80 MHz på 2,3 GHz-bandet.

Utgångspriset är satt till 1,5 miljarder kronor för 3,5-GHz-bandet och 160 miljoner kronor för 2,3 GHz-bandet, men slutsumman lär bli högre. I spekulationerna har 4 miljarder kronor nämnts.

Frekvensbanden är uppdelade i block om 10 MHz och PTS börjar med 3,5 GHz-bandet. Om någon av de fyra operatörerna vill ha minst 80 MHz – men blir utan – har den i så fall förtur på 2,3 GHz-bandet.

Rimligt att anta är att operatörerna behöver 100 MHz för att kunna erbjuda fullvärdiga 5G-tjänster.

PTS kommer att varje dag publicera resultatet av auktionen med information om antalet budrundor, budnivån och hur mycket spektrum som efterfrågats på sin webbplats (länk).

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus