JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Den europeiska näringskedjan för batteritillverkning får ytterligare tillskott i form av direkta bidrag på 2,9 miljarder euro. De beräknas motivera ytterligare nio miljarder i investeringar från branschen.

Pengarna ska göda hela näringskedjan från materialutvinning, celldesign och produktion till återvinning och avfallshantering.

EU-kommissionen godkände idag denna satsning, som sorteras in under paraplyet IPCEI (Important Project of Common European Interest).

Den som meddelar den glada nyheten är den EU-organisation som existerar för ändamålet: EBA (European Battery Alliance). Eubatin är ytterligare en förkortning du behöver lära dig – European Battery Innovation. Det är det namn som EBA sätter på det projekt som initieras av denna nya injektion.

Den första injektionen kom 2017 och var lite mindre, summa 8,2 miljarder euro. Den gången var det bara sju länder som skramlade ihop pengarna: Sverige, Finland, Tyskland, Polen, Frankrike, Belgien, Italien. För de pengarna fick Sverige lite extra trygghet åt Northvolt, till exempel, det svenska bolaget som i år startar volymtillverkning av elbilsbatterier i Skellefteå. 

Till Eubatin tillkommer nu Kroatien, Grekland, Österrike, Slovakien och Spanien. Tyskland koordinerar Eubatin som omfattar projekt med olika omfattning som pågår fram till 2028.

Eubatin har 42 direkta deltagare i form av SME:er och startuppföretag, som i sin tur kommer att samarbeta med 150 externa partners i form av bolag, universitet och forskningsinstitut.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus