JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Mobiltäckningen längs de högtrafikerade järnvägsstråken i Sverige är visserligen god men PTS har identifierat fyra åtgärder som ska göra den ännu bättre. 50 miljoner kronor finns för detta under två år.

God uppkoppling för en tågresenär betyder kort sagt att uppkoppling ska uppfattas som där hemma eller på kontoret – det ska utan problem gå att maila, surfa, spela, ringa med bild eller video, men också använda chatt- och streamingtjänster.

I en färsk rapport konstaterar Post- och telestyrelsen (PTS) att vi har en generellt god mobiltäckning längs de högtrafikerade järnvägsspåren här i landet, men att resenärernas uppkoppling ombord kan bli bättre. För en god mobil uppkoppling krävs inte enbart kontinuerlig mobiltäckning, utan också tillräcklig kapacitet och funktionalitet.

Möjligheten att använda mobiltjänster beror bland annat av tågets konstruktion och av vilka tekniska system som installerats ombord för att ta emot eller förstärka mobilsignalen på utsidan. Ett sätt att öka mottagningen är radiotransparanta fönster (RF-fönster), men flera tester krävs för att säkerställa funktionaliteten.

Nu föreslår PTS fyra åtgärder, för att förbättra uppkopplingen på fjärrtåg på högtrafikerade järnvägsstråk:

  • Installation eller uppgradering av repeatrar ombord på tåg.
  • Installation eller uppgradering av WiFi ombord på tåg.
  • Tester med ny teknik, exempelvis fönsterglas som släpper igenom radiosignalerna.
  • Förbättrad uppkoppling i tågtunnlar.

Myndigheten har totalt 50 miljoner kronor att fördela för detta under 2021 och 2022.

Arbetet har gjorts i dialog med intressenter från tåg- och mobiltelefonibranscherna samt med Trafikverket. PTS är tydligt med att de åtgärder som kan finansieras av myndigheten avgränsas till de högst trafikerade fjärrtågsträckorna i respektive landsdel.

– Dessa insatser är ett stöd och komplement till branschernas egna aktiviteter och kommer inte enskilt att lösa alla problem. Avgörande är att de samarbeten som redan etablerats fortgår, och att aktörerna fortsätter sina enskilda och gemensamma investeringar med syfte att förbättra upplevelsen för resenärerna, säger Dan Sjöblom, generaldirektör på PTS, i ett pressmeddelande.

PTS föreslår även att Trafikverket bör få ett tydligt uppdrag att aktivt arbeta med täckningsfrågorna för mobil kommunikation i tunnlar.

Här kan du ta del av rapporten (länk).

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)