JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pandemin axar robotacceptans

Den pågående pandemin har gjort att kollaborativa robotar blivit allt mer populära även utanför bilindustrin. Det visar amerikanska statistik, samtidigt som Universal Robots försäljningschef i Sverige bekräftar att det gäller även här.

Ola Mellström

– Covid-19 har gjort att intresset ökat markant även i branscher som tidigare inte varit så automatiserade. Det kan handla om att göra det lättare att hålla avstånd på arbetsplatsen. Med hjälp av kollaborativa robotar kan man säkra tillverkningen, säger Ola Mellström, Universal Robots försäljningschef i Sverige, i ett pressmeddelande.

Samtidigt menar han att pandemin givit reshoring – alltså ta hem produktion – en extra knuff. I det scenariot spelar automation en viktig roll.

– Många företag har insett hur sårbara de är, när de plötsligt inte längre kan räkna med att få tag på komponenter eller personal. Det har givetvis också skyndat på många företag i deras beslut att automatisera.

Statistiken från branschorganisationen Robotic Industries Association (RIA) – som gäller nordamerikanska företag – visar att orderingången på robotar till life science-sektorn ökade med 69 procent under 2020 jämfört med året innan, till livsmedels- och konsumtionsindustrin ökade den med 56 procent och till plast- och gummibranschen med 51 procent.

– Robotarmen används ofta och förtjänstfullt till palletering och liknande, men nu kommer fler och fler applikationer där den får en mycket mer central roll i värdekedjan. Vi har många spännande projekt på gång just inom detta segment, som vi hoppas kunna visa upp innan året är slut, säger Ola Mellström.

Framför allt ser han att små och medelstora företag som har trångt, gör kortar serier och är i stort behov av snabb avkastning på sin investering ser stor potential i kollaborativ automation.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)