JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericssons USA-fabrik prisad

Uppkoppling och automatisering har gjort Ericssons fabrik utanför Dallas 2,2 gånger effektivare än en ”normal” fabrik samtidigt som energiförbrukningen ligger 24 procent under snittet. Fabriken förs nu fram av World Economic Forum som ett Global Lighthouse, en förebild inom Industri 4.0.

– Det är ett annat löneläge här så vi har investerat mycket i teknik för att kompensera för det, säger Erik Simonsson som är chef för fabriken i Lewisville, strax utanför Dallas.

Han arbetade tidigare på Ericssons fabrik i Tallinn som precis som företagets andra fabriker i Kina och Brasilien är högt automatiserade och fungerar som skyltfönster för kunder som är nyfikna på hur mobiluppkoppling och automatisering fungerar i praktiken. Det som ofta kalla Industri 4.0.

– Den stora skillnaden är att vi inte har någon historik, inga nedärvda system. Vi har också kunnat rekrytera efter vilka kompetenser som vi behöver.

Fabriken i USA är något mindre än de andra med sina 30 000 kvadratmeter men framförallt har den färre anställda, bara 200 personer. I Tallinn finns som jämförelse runt 2000.

Data från all uppkopplad utrustning lagras i en molnlösning, vilket gör det enkelt att effektivisera verksamheten.

– Vi har tagit fram 25 tillämpningar som vi håller på att implementera, säger Erik Simonsson.

Det handlar bland annat om att i realtid se nyttjandegraden i olika delar av fabriken, hur bra yielden är eller om en viss testutrustning är tillgänglig.

Även inomhusklimatet styrs med hjälp av sensornoder. De mäter temperatur, luftfuktighet, ljus och andra parametrar. Därmed kan värme, ventilation och belysning styras på ett smartare sätt vilket gett en lägre energiförbrukning, 24 procent lägre än vad den sulle varit annars.

Tilläggas kan att runt 17 procent av elen produceras av den egna solcellsanläggningen och att den el som köps in är förnybar.

Mobilnätet i fabriken är självklart en egen produkt i form av Radio Dots för kommunikation över LTE på band 66 (1700 MHz) medan en basstation för gatunivå (Street Macro) på 28 GHz tar hand om 5G-uppkopplingen. Att ha ett eget nät ger full kontroll över bandbredden men är också viktigt för säkerheten.

Även de självkörande robotarna är uppkopplade via mobilnätet. De används för att transportera komponenter, kort och färdiga produkter mellan lagret och arbetsstationerna.

Robotarna navigerar på egen hand men får sina uppdrag via mobilnätet plus att de kan rapportera när de är klara.

Andra tillämpningar är utbildning och felsökning där man använder sig av AR-lösningar i mobiltelefoner med överlagrad information.

Det kan handla om att utbilda personalen på en ny produkt men också om att få hjälp från en annan fabrik eller utvecklarna när det uppstår problem.

Första året har fabriken tillverkat en enda typ av basstation men i takt med att fler produkter introduceras ökar kravet på flexibilitet.

– Det blir mycket saker som rör på sig, så det gäller att ställa om produktionen snabbt.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)