JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Bristen på halvledarkomponenter fick fordonskoncernen Volvo att sent igår kväll skicka ut ett pressmeddelande om att företaget återigen kommer att tvingas stoppa produktionen. Det handlar om så mycket som två till fyra veckor under årets andra kvartal.

I mitten av februari tog vissa komponenter slut vilket resulterade i att Vovlokoncernens fabrik i Gent tvingades stänga en vecka. Halvledarbranschen går på högvarv så det finns inte någon reservkapacitet att kasta in för att lösa den globala komponentbristen som framförallt drabbat fordonsindustrin.

Volvo tvingas därför stoppa lastbilstillverkningen under två till fyra veckor beroende på produktionsanläggning. Även koncernens övriga affärsområden riskerar att påverkas av komponentbristen.

Även konkurrenten Scania liksom biltillverkaren Volvo brottas tillsammans med den globala fordonsindustrin med komponentbristen. Det amerikanska konsultföretaget AlixPartners har räknat på saken och kommit fram till att fordonsindustrin inklusive underleverantörer kan tappa så mycket som 500 miljarder kronor i år.

MER LÄSNING: