JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledarbristen stoppar återigen Volvos fabriker

Bristen på halvledarkomponenter fick fordonskoncernen Volvo att sent igår kväll skicka ut ett pressmeddelande om att företaget återigen kommer att tvingas stoppa produktionen. Det handlar om så mycket som två till fyra veckor under årets andra kvartal.

I mitten av februari tog vissa komponenter slut vilket resulterade i att Vovlokoncernens fabrik i Gent tvingades stänga en vecka. Halvledarbranschen går på högvarv så det finns inte någon reservkapacitet att kasta in för att lösa den globala komponentbristen som framförallt drabbat fordonsindustrin.

Volvo tvingas därför stoppa lastbilstillverkningen under två till fyra veckor beroende på produktionsanläggning. Även koncernens övriga affärsområden riskerar att påverkas av komponentbristen.

Även konkurrenten Scania liksom biltillverkaren Volvo brottas tillsammans med den globala fordonsindustrin med komponentbristen. Det amerikanska konsultföretaget AlixPartners har räknat på saken och kommit fram till att fordonsindustrin inklusive underleverantörer kan tappa så mycket som 500 miljarder kronor i år.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)