JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Northvolts underleverantör satsar 2,5 miljarder i Eskilstuna

Kinesiska Shenzhen Senior Technology Material bygger en av Europas största fabriker för separatorfilm till litiumbatterier i Eskilstuna. Investeringen går loss på 2,5 miljarder kronor och skapar 500 till 600 arbetstillfällen.

För att komma igång snabbt hyr företaget, som blir underleverantör till Northvolt, en industrilokal på 13 900 kvadratmeter men planen är att ha utökat till cirka 70 000 kvadratmeter år 2025.

Att valet föll på Eskilstuna och inte Skellefteå, där Northvolt just nu bygger in fabrik, beror på Eskilstunas strategiska logistikläge och möjligheten att använda hållbara transporter för råvaror via stadens kombiterminal. En annan anledning är tillgången till den tekniska kompetens som finns i regionen, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Investeringen i Sverige är den första utanför Kina och Eskilstuna får både fabriken och det europeiska huvudkontoret.

Att Senior planerade en fabrik i Europa var känt, främst på grund av Seniors kontrakt med Northvolt i Salzgitter och Skellefteå  – Eskilstuna ligger precis mitt emellan dem.

Men Senior ska inte bara producera för Northvolt.

– Kapaciteten är inte bara för Northvolts behov utan även för andra kunder i Europa, säger Kalle Liu, som har en ledande roll i Seniors investering i Europa.

Tillverkningsprocessen inleds under andra kvartalet nästa år med coating och senare basfilmsproduktion.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus