JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Självkörande lastbilen tar in en miljard

Den svenska lastbilsutmanaren Einride fyller på kassan med 110 miljoner dollar. Pengarna ska användas för expansion i Europa och USA.

Einrides förarlösa och eldrivna lastbil T-pod rullade för första gången ut på allmän väg den 15 mars 2019. Det handlar om en kort sträcka mellan DB Schenkers lager och en depå i ett industriområde i Jönköping.

Lastbilen rymmer 15 lastpallar och är designad för transporter på fasta sträckor mellan punkt A och punkt B.

Företaget har också låtit konvertera en konventionell lastbil från Daf till eldrift. Den är uppkopplad men inte självkörande och används av Lidl för distribution av varor i Stockholmsområdet.

Andra företag på kundlistan är Coca-Cola, Oatly och Electrolux.

– Tittar man på transportbehovet i Sverige är 60 procent av körningarna kortare än 20 mil, det är dessa vi riktar in oss på, förklarade företagets tekniska chef Pär Degerman för Elektroniktidningen 2019. Artikeln finns här (länk).

Utöver elektriska lastbilar utvecklar Einride molntjänsten Mobility Platform för att planera transporterna på ett effektivt sätt.

De nya pengarna kommer från Temasek, Soros Fund Management, Northzone, Maersk Growth och Build Capital. Befintliga investerare EQT Ventures, Plum Alley Investments, Norrsken VC, Ericsson och NordicNinja VC deltog också i rundan.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)