JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

I spåren av mutskandalen där Ericsson år 2019 gick med på att betala 10,1 miljarder kronor i böter till amerikanska myndigheter har företaget också gjort upp med ärkerivalen Nokia. För att slippa en långdragen rättsprocess får Ericsson punga ut med 80 miljoner euro under tre år.

Den amerikanska finansinspektionen och justitiedepartementet utredde var för sig Ericssons affärer gällande brott mot USA:s korruptionslagar kring brott utomlands. Bägge har utrett överträdelser från år 2000 till och med första kvartalet 2017.

Det handlar om bokföring och redovisning i Kina, Djibouti, Indonesien, Kuwait, Saudiarabien och Vietnam samt mutor i Djibouti, Kina och Saudiarabien.

Enbart företagets dotterbolag i Egypten har erkänt sig skyldig till mutbrott. Det gäller affärer i Djibouti.

Enligt det amerikanska justitiedepartementet tjänade Ericsson ungefär 3,6 miljarder kronor på mutorna medan finansinspektionen SEC fått förtjänsten till 4,1 miljarder.

Böterna till justitiedepartementet landar på 520 miljoner dollar och till finansinspektionen på 540 miljoner dollar vilket blir cirka 10,1 miljarder kronor. Böterna ligger på mellan två och en halv och tre gånger den uppskattade vinsten.

Att Nokia krävt ersättning har dock inte varit känt och för att slippa en långdragen rättprocess har Ericsson gått med på att betala 80 miljoner euro med en första avbetalning under innevarande kvartal. Det blir en andra avbetalning om ett år och en tredje om två år.

Tilläggas kan att även den svenska polisen utreder mutbrotten och att åtal mot ett antal tidigare Ericssonanställda förväntas komma inom kort, enligt Svenska Dagbladet.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)