JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Den svenska salladsproducenten Ljusgårda bygger Europas största inomhusodling i Tibro. Den drivs helt med förnybar energi och genom avancerad LED-belysning kan tillväxten på salladen som vertikalodlas styras optimalt. Planen är att anläggningen om 7000 kvadratmeter ska stå färdig till sommaren.

– Med expansionen kommer vi att kunna erbjuda vår hållbart odlade sallad till fler svenska hushåll under hela året, så vi har en spännande tid framför oss, säger Andreas Wilhelmsson, Ljusgårdas vd i ett pressmeddelande.

Förra våren började Ljusgårda totalrenovera en gammal möbelfabrik och till sommaren ska hela ytan om 7 000 kvadratmeter tas i bruk. Då kommer hela anläggningen att vara helt automatiserad, från sådd till färdigpackad produkt. Det betyder att anläggningen kan leverera minst 60 ton färsk sallad i månaden.

Två företag som engagerats för att skapa en optimal anläggning är ABB och Signify. ABB:s uppgift har varit att förse anläggningen med smart och säker energiförsörjning, då den enbart drivs med förnybar el – allt för att odla så energisnålt som möjligt.

Signifys bidrag är avancerad belysningsteknik, LED-moduler och styrsystem. Genom att kontinuerligt styra ljusnivåer och spektrum går det att förbättra smak, näringsinnehåll och avkastning. Genom LED-belysning går det också att förutse tillväxt, vilket gör det lättare att anpassa produktionen efter efterfrågan under olika säsonger.

Idag säljer Ljusgårda sin sallad till över 60 ICA-butiker, främst i Västra Götaland och Småland. Efter expansionen är målet att kunna leverera till butiker i hela Sverige.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)