JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Det blir Dell, NEC, Samsung, Wind River, Capgemini och Keysight som får bygga de 2500 sajter i Storbritannien där operatören Vodafone ska testa O-RAN.

Vodafone är en av de starkaste rösterna i Europa för O-RAN, en metod för att bygga mobilnät som bryter upp det oligopol som Ericsson, Nokia och Huawei skaffat sig. Tanken med O-RAN är att det ska gå att kombinera ihop produkter från olika leverantörer vilket leder till större konkurrens och därmed lägre priser och högre innovationstakt.

Paradexemplet för O-RAN-förespråkarna är japanska Rakuten och i USA håller operatören Dish på att sätta upp ett nät baserat på tekniken.

Vodafones test är inte fullt lika stort men ändå rejält tilltaget med sina 2500 sajter. Utrullningen startar i mer glesbefolkade delar med både LTE och 5G för att på sikt även omfatta storstäder. Som jämförelse har Rakuten hunnit bygga 22 500 sajter i Japan.

Radioprodukterna som inkluderar massiv mimo kommer från Samsung och Evenstar. Det senare är ett samarbetsprojekt mellan Vodafone och Facebook. Mjukvaran för radionätet kommer från Samsung och NEC.

Man kommer att använda kommersiellt tillgängliga serverprodukter från Dell (PowerEdge) för att köra mjukvaran. Det gäller både den del som kallas DU och CU.

Mjukvaran körs på en plattform från Wind River som nyttjar containrar.

Capgemini Engineering ska testa att alla delar fungerar ihop. Till sin hjälp har det Keysights testsvit för O-RAN.

Intressant att notera är att två av de största leverantörerna av O-RAN – Altiosar och Mavenir – saknas i Vodafones laguppställning.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)