JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halmstad får storskalig batteriåtervinning

Stena Recycling investerar 250 miljoner kronor i en anläggning för batteriåtervinning i Halmstad. 95 procent av  litiumjonbatterierna ska kunna återvinnas i en process som är ny.

Till hösten tas första spadtaget till det som enligt Stena Recycling ska bli Sveriges och en av Europas mest avancerade anläggningar för återvinning av batterier. 

– Den här stora satsningen är en del i vår strategi där vi ska vara ledande på insamling och mekanisk bearbetning av litiumjonbatterier för att etablera ett cirkulärt kretslopp för batterier, säger Fredrik Pettersson, vd Stena Recycling Sverige.

Litiumjonbatterier är vad som sitter i elbilar. Anläggningen kommer att ta tillvara litium, nickel och kobolt.

Efter sortering samlas batterierna in via Stena Recyclings 90 anläggningar i Sverige, och senare också via andra länder där Stena Recycling bedriver verksamhet. Merparten av återvinningen görs därefter i den nya anläggningen i Halmstad. 

I ett process-steg från brittiska partnern Johnson Matthey produceras raffinerade material som kan användas i tillverkningen av nya litiumjonbatterier.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)