JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Soldrivna laddplatser i bostadsområde

Sexton platser  i en carport i ett bostadsområde i Örebro har utrustats med laddboxar som drivs av 141 solpaneler på taken ovan bilarna.

Stationen gör destinationsladdning på låg effekt. När solenergin inte räcker till, köps elen från elbolaget E.on. Planen är även att kunna sälja tillbaka el till E.on när det finns överskott. 

Åtta av platserna är i drift och är öppna för allmänheten sedan invigningen den 12 maj, mot en avgift på 4 kronor per kWh. De andra åtta ska hyras av boende. Stationen ligger på På Västra vintergatan i bostadsområdet Rosta och drivs av bostadsföretaget Öbo (Örebrobostäder).

För Öbo är detta ett första steg in i framtiden. Öbo tror sig behöva 2400 parkeringsplatser med laddboxar år 2025. Detta är baserat på en prognos från branschorganisationen Power Circle att 25 procent av alla personbilar då kommer att vara laddbara. 

Taket består av pansarglas med 141 solpaneler med toppeffekter på 320 watt, summa 45 kWp. Ett batteri på 28,8 kWh mellanlagrar energin. I laddstationen finns ett teknikrum som loggar produktionen och förbrukningen för varje plats. 

– Genom att samla in och analysera data lär vi oss mer om hur vi gör framtidens laddstationer ännu mer effektiva, skriver Öbo i ett pressmeddelande.

På längre sikt vill Öbo även göra V2G (Vehicle to Grid) det vill säga låta de parkerade bilarna fungera som batterilager till husens energisystem.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)