JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Sexton platser  i en carport i ett bostadsområde i Örebro har utrustats med laddboxar som drivs av 141 solpaneler på taken ovan bilarna.

Stationen gör destinationsladdning på låg effekt. När solenergin inte räcker till, köps elen från elbolaget E.on. Planen är även att kunna sälja tillbaka el till E.on när det finns överskott. 

Åtta av platserna är i drift och är öppna för allmänheten sedan invigningen den 12 maj, mot en avgift på 4 kronor per kWh. De andra åtta ska hyras av boende. Stationen ligger på På Västra vintergatan i bostadsområdet Rosta och drivs av bostadsföretaget Öbo (Örebrobostäder).

För Öbo är detta ett första steg in i framtiden. Öbo tror sig behöva 2400 parkeringsplatser med laddboxar år 2025. Detta är baserat på en prognos från branschorganisationen Power Circle att 25 procent av alla personbilar då kommer att vara laddbara. 

Taket består av pansarglas med 141 solpaneler med toppeffekter på 320 watt, summa 45 kWp. Ett batteri på 28,8 kWh mellanlagrar energin. I laddstationen finns ett teknikrum som loggar produktionen och förbrukningen för varje plats. 

– Genom att samla in och analysera data lär vi oss mer om hur vi gör framtidens laddstationer ännu mer effektiva, skriver Öbo i ett pressmeddelande.

På längre sikt vill Öbo även göra V2G (Vehicle to Grid) det vill säga låta de parkerade bilarna fungera som batterilager till husens energisystem.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)