JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Googles mobilprocessor är AI för hela slanten

Efter fem telefoner med processorer från Qualcomm har Google till slut konstruerat en egen. Marknadsföringen har en kraftig vinkling mot AI.

Den har fått namnet ”Tensor” för att betona hur duktig den är på artificiell intelligens, precis som föregångaren Apple gjort sedan 2017 med sina beteckningar ”Bionic” och ”Neural Engine”.

I båda fallen handlar det om att arkitekturerna är anpassade för effektiva AI-beräkningar. Tensorer är matematiska objekt som används för beräkningar i artificiella neuronnät.

Google började göra neuronnätsacceleration i sitt moln år 2015 med hjälp av en processor kallad TPU (Tensor Processing Unit). År 2018 släppte Google en generell AI-krets för inbyggda system kallad Edge TPU. Googles Pixeltelefoner har haft en separat acceleratorkrets kallad Neural Core sedan 2019. Den ersatte kretsen Pixel Visual Core som var delvis AI-optimerad.

Men här handlar det alltså om AI-acceleration direkt integrerad i block i en systemkrets kallad Tensor.

Elektroniktidningen har inte hittat en utförlig systembeskrivning av Tensor. Men här finns ett block som otvetydigt kallas ”TPU”. Även ett block kallat Context Hub sägs vara en AI-accelerator. Den ska ha extremt låg strömförbrukning,  för exempelvis telefoner i viloläge.  

Hela systemkretsen ska vara optimerad för AI, så det är förstås också tänkbart att såväl som GPU- som DSP-enheter – som är vanliga AI-plattformar – liksom de åtta cpu-kärnorna används för AI-beräkningar. Även bildkärnan och videokärnan kan dra sitt strå till stacken om inte annat genom preparering och paketering av rådata för att underlätta AI-analysen. 

AI används i mobilerna för att trimma användarupplevelsen. Googles mobiler brukar delegera sina vassaste AI-beräkningar till molnet – mobilerna tankar upp sina data och får analyser tillbaka i realtid. Nu med en AI-starkare mobilkrets klarar sig mobilerna bättre på egen hand. Det öppnar för Google att köra fler algoritmer lokalt, med snabbare responser och mindre energiförbrukning. Det underlättar även för AI att dra nytta av text, röst‚ position, kontakter, samtalslistor, sms och andra potentiellt känsliga privata data.

Tensor har åtta cpu-kärnor i tre storlekar.  Två X1:or på upp till 2,8 GHz är stora bocken Bruse, två A76:or på 2,25 GHz är mellanbocken och tre A55:or på 1,8 GHz är lilla bocken Bruse. Samtliga är licenserade från Arm.

Google berättar att X1:orna inte bara kopplas in som efterbrännkammare när beräkningsbehoven är som störst utan att de också involveras nedklockade för mer modesta beräkningar. När telefonen öppnar kamerasökaren snurrar de X1:orna parallellt med många andra block, för bild, video, audio och AI.

GPU:n heter G78 och tillhör Arms Mali-familj – skapad i Lund – och har 20 kärnor.

Ett kryptoblock kallat Titan M2 ska vara skyddat mot sidokanalsattacker via elektromagnetisk strålning, spänningsmatning och laser.

Chipet tillverkas av Samsung i 5 nm.

Var gäller de nya telefonerna så har värstingmodellen Pixel 6 Pro 12 GB primärminne, 512 GB sekundärminne, 5 Ah batteri, Wifi 6E, 120 Hz 3120×1440-skärm, fyra kameror på 50, 48, 12 respektive 11 miljoner bildpunkter. Den väger 210 gram och kostar 900 dollar. 

Normalmodellen har mindre prestanda över hela linjen och saknar 48 MP-kameran. Den kostar 600 dollar.

Så används AI i Tensor

Mobilkretsen Tensor betyder att Pixel 6 kan utföra exempelvis följande funktioner effektivare – eller överhuvudtaget

• Realtidsöversättning av text

• Ansiktsinloggning

• Funktionen Magic Eraser tar bort ointressanta objekt i bild. Den ger förslag eller du kan själv slarvigt ringa in objekt,och de försvinner – okända personer, kraftledningar, vägskyltar, hus – vad du vill. Funktionen hittar själv objektens gränser och skapar en ny bakgrund. 

• Funktionen Face Unblur integrerar bild från två kameror med kort respektive lång exponeringstid för ta bort rörelsoskärpa i ansikten. 

• Funktionen Motion Mode gör likadant, fast tvärtom: adderar rörelseoskärpa till rörliga objekt som bedöms vara i bakgrunden, som förbirusande tåg.

• Röst-till-text-funktionen kan addera interpunktering genom att lyssna efter pauser och intonation och ta hänsyn till sammanhanget.

• Textinmatning utnyttjar personliga data som adresslistor och tidigare meddelanden för att gissa vilka ord som matas in.

Tidningen Wired har testat en Pixel 6 och är imponerad över hur snabb och exakt rösttolkningen är.

– Exempelvis förstod den först inte när jag sade efternamnet på min koreanska vän, men efter att jag matat in det stavar den nu rätt varje gång.

– Jag kan säga ”send”. Och jag kan säga ”next” när jag vill byta paragraf. Telefonen kan skilja mellan när de orden ska ingå i meningen och när de är menade som kommandon

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)