JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
söndag 28 november 2021 VECKA 47

Bosch planerar att bygga ut halvledarfabrikerna i tyska Dresden och Reutlingen, men även testverksamhet i Malaysia får del i satsningen. Med investeringen ska företaget möta den ökade efterfrågan inom krafthalvledare och mems-sensorer.

I somras drog Bosch igång sin andra halvledarfabrik i Dresden. Anläggningen producerar på 300 mm-skivor, processtorleken är 65 nm och här tillverkas främst krafthalvledare för allt från eldrivna handverktyg till framtida elbilar. Fabriken är resultatet av Bosch enskilt största investering i företagets historia – en miljard euro.

Nu avslöjar det tyska företaget ytterligare en jättesatsning inom produktion av halvledare och sensorer. Huvuddelen av de över 400 miljoner euro som nu investeras är öronmärkta för den nya, just nämnda, 300 mm-fabriken. Planen är att öka produktionstakten snabbare än från början tänkt. Arbetet ska ske i två etapper, och väntas vara klart i slutet av 2023.

Runt 50 miljoner euro lägger Bosch på fabriken i Reutlingen nära Stuttgart, där företaget tillverkar på 150- och 200 mm-skivor.  Planen är att bygga ut renrumsytan med 4 000 kvm, till dryga 39 000 kvm.

Utbyggnaden sker i två etapper. Den första är just avklarad och innebär plus 1 000 kvm för tillverkning på 200 mm-skivor. Den andra etappen – där ytterligare 3 000 kvm renrum ska adderas – beräknas vara klar mot slutet av 2023. I fabriken tillverkar företaget kraftkomponenter i kisel och kiselkarbid samt mems-sensorer.

Förutom satsningarna i Tyskland ska Bosch lägga ytterligare resurser på ett nytt testcenter för ha.lvledare och sensorer i den malaysiska delstaten Penang. Idag har Bosch över 100 000 kvm mark i Penang och just nu är företaget i full färd att bygga en anläggning.

Inledningsvis ska testcentret täcka cirka 14 000 kvm, inklusive renrum och kontor samt lokaler för forskning och utveckling samt utbildning. Här ska 400 personer arbeta. Planen är att testcentret ska vara redo att dra igång under 2023.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus