JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU vill öka säkerheten i uppkopplade saker

Om inget oförutsett inträffar kommer mobiltelefoner, surfplattor, smartklockor och andra produkter som är trådlöst uppkopplade att vara svårare att hacka från mitten av år 2024. Det är kontentan av ett förslag från EU-kommissionen kring förändringar i radioutrustningsdirektivet.

Tanken är att skydda EU-medborgarnas integritet och personliga data samtidigt som risken för bedrägerier och attacker på själva näten minskar. För att lyckas med det har det så kallade radioutrustningsdirektivet, ofta förkortat RED, uppdaterats. Nu ska förslaget ut på remiss och måste sedan klubba av Europeiska rådet och EU-parlamentet innan det kan vinna laga kraft.

Tillverkarna har sedan 30 månader på sig att anpassa sina produkter. Målet är att alla trådlöst uppkopplade saker som omfattas av RED ska vara säkrare från mitten av 2024.

Kommissionen har bett den europeiska standardiseringsorganisationen att ta fram relevanta standarder som produkterna kan testas mot.

Här finns beslutet (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)