JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nilar varslar 40 procent av personalen

Batteritillverkaren Nilar varslar 110 av 276 sysselsatta vid kontoret i Täby och fabriken i Gävle. Orsaken är kvalitetsproblem i kombination med brist på komponenter vilket lett till att försäljningen inte lyft som förväntat.

Nilar har utvecklat ett nickelmetallhydridbatteri som passar för stationär lagring för att stärka upp elnätet, i laddstationer för elfordon och i hemmalager för den som har solceller på taket.

Försäljningsargumenten är robusthet, enkelhet för användaren och låg kostnad över livscykeln.

Företaget har fyra produktionslinor i Gävle i drift.

Problem med kvaliteten i kombination med komponentbristen har lett till att produktionen inte tagit fart. Enligt gårdagens rapport omsatte bolaget 5,4 miljoner kronor under det tredje kvartalet vilket var en nedgång från 7,5 miljoner under motsvarande period förra året. Förlusten landade på 100 miljoner kronor jämfört med minus 76 miljoner under fjolårskvartalet. För årets tre första kvartal är förlusten nu uppe i 349 miljoner kronor.

För att bromsa den skenande förlusten varslar företaget 110 personer, både kollektivanställda och tjänstemän vid fabriken i Gävle och tjänstemän vid huvudkontoret Täby. Dessutom läggs bygget av den andra fabriken i estniska Paldiski i malpåse.

Nilars mål att omsätta en miljard kronor har nyligen flyttats fram från år 2023 till 2025.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)