JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Finland ska tillverka katodmaterial

Finska statligt ägda bolaget Finlands Malmförädling ska bygga batterimaterialfabriker i de finska grannstäderna Kotka och Fredrikshamn (Hamina) i projekt samägda med två kinesiska bolag.

De två fabrikerna kommer att skapa ”hundratals” jobb i Kotka och Fredrikshamn, som ligger på Finlands sydkust.

De ska producera aktivt batterimaterial. Fredrikshamn producerar PCAM (precursor active cathode material) och Kotka ska bearbeta det vidare till CAM.

PCAM-fabriken börjar byggas i sommar. Arbeten har inletts vid hamnen i Fredrikshamn. Det finns ritningar som nu ska anpassas till platsen. Och så ska det räknas ut vad den kommer att kosta vilket blir någonstans mellan 200 och 300 miljoner euro för den första fasen.

Produktionen ska starta 2024. Då blir årskapaciteten 20 000 ton PCAM, men den kommer att öka över åren. 

Anläggningen byggs tillsammans med kinesiska CNGR Advanced Material som kommer att äga majoriteten, 60 procent, i ett gemensamt bolag.

Enligt Finlands Malmförädling finns idag ingen industriell produktion av PCAM i Europa. 

Vad gäller CAM-fabriken i Kotka så byggs den tillsammans med kinesiska Beijing Easpring Material Technology, som också ska bli majoritetsägare. Produktion ska inledas år 2024 med en initial kapacitet på 50 000 ton, som ska öka över tiden.

Kotka, Fredrikshamn, Vasa och Karleby (Kokkola) tävlade om att få anläggningarna. Till slut fick alltså de två förstnämnda en fabrik var. Även finska Vasa kommer att få en investering av något slag.

Finlands Malmförädling (Finnish Minerals Group) är sedan tidigare partner till norska Freyr som bygger en battericellsfabrik i Vasa. Så att Freyr i Vasa kommer att bli avnämare för katodmaterialet låter som en rimlig gissning. 

Men:

Matti
Hietanen

– Det finns inget konkret som går att säga om det ännu. Alla europeiska gigafabriker, inklusive Northvolt och Freyr/Vasa är potentiella kunder i framtiden, hälsar Matti Hietanen, vd för Finlands Malmförädling.

Som kuriosa kan nämnas att de två orterna även fanns med bland de tio slutkandidaterna när Northvolt skulle välja plats för den battericellsfabrik som sedermera hamnade i Skellefteå.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)