JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Silex köper CMOS-fabrik

Memsfoundryt Silex Microsystems i Järfälla köper tyska Elmos Semiconductors halvledarfabrik för cirka 85 miljoner euro. Det är en fordonskvalificerad 8-tumsfabrik i Dortmund.

Elmos Semiconductor har huvudkontor i tyska Dortmund och utvecklar samt tillverkar halvledare och sensorer främst till bilindustrin. Företaget säljer nu sin 8-tumsfabrik i Dortmund till Järfällaföretaget Silex Microsystems.

Silex betalar totalt cirka 85 miljoner euro. Järfällaföretaget tar över maskinpark och personal, medan Elmos även fortsättningsvis äger själva byggnaden.

Det handlar om en fabrik med CMOS-processer kvalificerade för fordonsindustrin. Här tillverkar Elmos bland annat fordonskretsar i 350 nm, men på längre sikt ser det tyska företaget att det även krävs finare processnoder för de egna produkterna.

Silex ser köpet som en viktig milstolpe i strategin att bli ett världsledande foundry för mems och avancerade halvledare.

– Silex-teamet är mycket stolt över att fortsätta och utöka verksamheten på denna plats, och att även se att fordonskvalificerad CMOS läggas till Silex fundryerbjudande, säger Edvard Kälvesten, vd på och grundare av Silex Microsystems i ett pressmeddelande.

Till detta kommer att de två företagen ingått ett leveransavtal som innebär att Elmos fram till åtminstone 2027 köper processade wafers från fabriken.

Affären beräknas vara avslutad under andra halvan av 2022, innan dess krävs att sedvanliga villkor uppfylls.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)