JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Uppdaterad: Intel köper anrika Tower

Reuters rykte är sant. Intel köper det israeliska foundryt Tower Semiconductor, specialiserat på tillverkning av analoga kretsar. Köpesumman landar på 5,4 miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 50 miljarder kronor.

Den aktuella affären har satt fart på spekulationer kring huruvida Intel satsar på att stärka sin foundryverksamhet för att bättre konkurrera med taiwanesiska TSMC. Samtidigt ska man veta att Tower Semiconductor är ett så kallat analogt foundry, vilket TSMC inte utger sig för att vara.

Tower är expert på specialprocesser, däribland kiselgermanium, kisel-på-isolator, BiCMOS och blandsignal, men också bildsensorer i CMOS samt vissa minnestyper liksom mems.

I samband med att Reuters publicerade köpryktet ville varken Intel eller Tower Semiconductor kommentera uppgifterna, men nu har alltså Intel bekräftat att ryktet är ett faktum

– Towers specialistportfölj, geografiska läge, djupa kundrelationer och service kommer att hjälpa till att skala Intels foundrytjänster och göra så att vi kan nå vårt mål att bli en stor global foundryleverantör, säger  Pat Gelsinger, Intels vd i ett pressmeddelande.

Tower Semiconductor grundades 1993 i samband med ett utköp av National Semiconductors 150 mm-fabrik i Migdal Haemek i Israel. År 2008 köpte företaget Jazz Semiconductors, varmed kombinationen blev TowerJazz.

Därefter har företaget bland annat köpt fabriker av Micron och Maxim, samt gått in i ett joint-venture med Panasonic.

Under 2020 lanserades en ny varumärkesidentitet. Därmed återtog företaget det gamla namnet Tower Semiconductor, vilket också gäller företagets dotterbolag världen över.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)