JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. DT, Orange, Telefonica och Vodafone: Teknikjättarna måste bidra till utbyggnaden av Internet

De fyra stora europeiska operatörerna publicerade igår en uppmaning i Financial Times till EU att se till så att de bolag som tjänar pengar på Internet också bidrar till investeringarna.

Resonemanget är rättframt, bolag som Netflix, HBO, Meta och Google står för 70 procent av trafiken över Internet med behöver inte investera en enda euro i näten.

Operatörerna å sin sida säger sig tjäna mindre pengar för varje år samtidigt som de tvingas till stora investeringar för att kunderna ska kunna strömma serier, ladda upp videofilmer och spela med ständigt ökande krav på kvalitet.

Nu vänder de sig till EU med krav på att unionen ska agera för att tvinga de globala teknikjättarna som tjänar pengar på tjänsterna i näten att också bidra till kostnaderna.

Financial Time konstaterar att bolagens värderingar återspeglar problemet. Orange har tappat 25 procent de senaste fem åren, Telefonica har mer än halverats, medan Vodafone är ner närmare 30 procent. Enda undantaget i kvartetten är Deutsche Telekom som gått upp 12 procent de senaste fem åren.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)