JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 30 procent fler halvledarfabriker år 2026

I slutet av förra året fanns det 153 halvledarfabriker som processade 300 mm-skivor. Det ökar till drygt 200 stycken år 2026, spår analyshuset Knometa Research.

Trots att många företag hade svårt att få tag på halvledarkomponenter i fjol ökade antalet halvledarfabriker med tio procent, från 139 stycken vid början av året till 153 i slutet av året.

Siffrorna gäller fabriker som processar 300 mm-skivor. Majoriteten används för logik och minnen men 300 mm-processer används även för bildsensorer och i allt högre utsträckning kraftkomponenter. Exempelvis tillverkades det 43,5 miljarder MOSFET:ar för krafttillämpningar i fjol och 2,2 miljarder IGBT:er. Större skivor ger bättre ekonomi för tillverkarna.

Under innevarande år räknar Knometa med att det tillkommer tio fabriker. År 2023 blir det 13 och 2024 tillkommer tio. Därmed kommer det att finnas drygt 200 stycken år 2026.

Av de tio nya som tas i drift i år är två dedicerade för diskreta komponenter och bägge finns i Kina. Två fabriker är avsedda för minnen, en i Kina och en i Taiwan medan foundryjätten TSMC ska köra igång tre nya fabriker för logik varav den i Kina är för en äldre 28 nm-process.

Texas Instruments och ST Microelectronics bygger var sin fabrik för analoga- och blandsignalkretsar på 300 mm-skivor, skriver Knometa.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus