JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Lundaföretaget Acconeer, som utvecklar radarsensorer med hög precision, har nått en överenskommelsen med Globalfoundries om att bli direktkund. Därmed kapas mellanhänder och kostnad.

Våren 2018 lanserade Acconeer sin första egenutvecklade radarkrets – den första i A1-familjen. Det handlar om CMOS-kretsar som levererar koherenta radarpulser i 60 GHz. De kan användas för att mäta avståndet till ett eller flera objekt mycket noggrant.

Sedan lanseringen har de svenska radarsensorerna tagit plats i en mängd olika produkter, från gräsklippare och båtar till den japanska sällskapsroboten Lovot som blev utsedd till "mest intressanta robot" på konsumentelektronikmässan CES år 2019.

Acconeer tillverkar sina radarsensorer hos Globalfoundries sedan lång tid. Globalfoundries tillhör världsledarna i sitt gebit och för att begränsa antalet direktkunder arbetar företaget, likt andra stora foundryn, med så kallade kanalpartners. Det betyder att mindre halvledarbolag inte handlar direkt, utan via mellanhänder.

Den starka efterfrågan på Acconeers kretsar har dock lett till att det två bolagen beslutat att ingå ett djupare samarbete där Acconeer blir direktkund. Därmed tas mellanhanden bort, vilket minskar kostnaden men även ändrar betaltermer.

Acconeer och Globalfoundries har börjat kontraktsdiskussioner, som beräknas vara avslutade innan årets slut.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus