JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Svenska battericellstillverkaren Northvolt har tecknat ett flerårigt avtal om att köpa nickel från Kanada. Leverantören Vale investerar i att sänka sitt klimatavtryck.

Kontraktet skrivs efter två år av kontakter och kommer att följas av fler samarbeten. Vale är världens största producent av nickel och producerar även mangan, järn, koppar och kol

Northvolts första batterikemi heter Lingonberry och har en katod av nickel, mangan och kobolt (NMC) där en stor andel är nickel. Northvolt kommer från år 2024 att producera eget katodmaterial i ett nedlagt pappersbruk utanför Borlänge.

Nicklet från Vales raffinaderier i Newfoundland och Labrador kan produceras med ett klimatavtryck på 4,4 ton CO2 per ton nickel, enligt en oberoende verifiering.

Det är en tredjedel av vad produktion av ren nickel gav upphov till år 2017 enligt en livscykelanalys gjord av Nickel Institute, en nickelproducentorganisation med bland annat Vale och svenska Boliden bland medlemmarna.

År 2030 ska Vale ha krympt sina CO2-utsläpp med en tredjedel, efter en investering på 4 miljarder dollar. År 2050 ska nettoutsläppen vara noll, är planen.

Northvolts chef över aktiva material, Maria Åstrand påpekar att Northvolt självt är involverat i nickelproduktionens omställning – Northvolt levererar batterier till svenska Epirocs elektriska gruvmaskiner.

FOTO: Vale

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus