JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. VW bygger 40 GWh i Spanien

Volkswagens andra battericellsfabrik hamnar i Sagunto i Valencia i Spanien. Det rapporterar sajten Electrive med hänvisning till en anonym källa.

Att VW var intresserat av Spanien var känt sedan tidigare. VW ska producera elbilar i landet.

Fabriken kanske också kommer att leverera till Ford, som ska bygga elbilar baserade på en VW-plattform i Almussafes fem mil söder om Sagunto.

Årskapaciteten blir 40 GWh. Prislappen anges till 3,5 miljarder euro – 90 öre per wattimme. Fabriken ske ge 3000 jobb – 75 per GWh. Bygget subventioneras bland annat av återuppbyggnadspengar efter pandemin. 

VW räknar med att för sina egna behov behöva sex gigabattericellsfabriker i Europa. Som nummer ett räknas Northvolts anläggning Ett i Skellefteå, eftersom VW kommer att lägga beslag på mycket av produktionen därifrån, och dessutom äger 22,7 procent av Northvolt.

VW bygger på egen hand en fabrik i Salzgitter som ska kunna börja producera år 2025. Och nu står det alltså klart att  Sagunto får nästa fabrik. Troligen. Det ska komma en annonsering inom några veckor.  Sagundo blir en kopia av Salzgitter.

Därmed återstår tre fabriker i Europa för VW att placera ut.

I Spanien planeras ytterligare investeringar i batteriekosystemet för gruvbrytning (nickel,  kobolt och litium) katodfabriker och påtervinning.

Bland annat bygger spanska Phi4tech en cellfabrik på 10 eller 20 GWh  i Badajoz i Extremadura.

Northvolt bygger ett litiumraffinaderi i grannlandet Portugal.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)