JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Formellt dröjer det tre månader innan 3GPP klubbar Release 17 men i förra veckan sattes ramarna, det som kallas functional freeze. Därmed kan den tredje versionen av 5G anses som klar, skriver halvledarjätten Qualcomm i ett blogginlägg.

Arbetet med Release 17 startade precis före pandemin – i slutet av 2019 – och har därför fått genomföras med webbmöten, en arbetsform som gjort att arbetet blivit ungefär ett halvår försenat.

Trots det innehåller den nya versionen alla förbättringar som man satte som mål att få med innan arbetet startade, skriver Qualcomm (länk).

Det handlar bland annat om förbättringar av funktionerna i massive Mimo, användning av repeaters, som förstärker och skickar vidare signalen, för att på ett billigare sätt öka täckningen liksom lösningar som sänker effektförbrukningen i mobilerna.

I Release 17 utökas också spektrum i millimetervågsområdet, som idag startar på 24,25 GHz och går upp till 52,6 GHz, till att sträcka sig upp till 71 GHz. Det nya området som adderas kallas FR2-2.

Release 17 öppnar också för nya tillämpningar inklusive enklare IoT-noder som sensorer och wearables. Tekniken kallas Reduced capability eller Redcap och använder mindre bandbredd och färre antenner.

Det finns också stöd för 5G NR via satellit, både för backhaul och för direkt kommunikation med låg datatakt till terminaler.

En annan sak som ska förbättras är positionsdata där man ska komma ner på centimeternivå plus att det ska gå snabbare att få stöd via satellitsystemen.

Qualcomm konstaterar att det är dags att starta med Release 18 som även kallas 5G Advanced.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus