JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ryska processorer bannlysta från Arm

Ryska Baikal och MCST får inte längre använda Arm-cpu:er i sina processorer. Orsaken är Rysslands invasion av Ukraina.

Baikal och MCST finns bland 63 företag och institutioner som Storbritannien placerar på en sanktionslista. Arm ägs av japanska Softbank men har sitt högkvarter i brittiska Cambridge, så företaget måste följa bestämmelsen.

– Syftet med denna förordning är att uppmuntra Ryssland att upphöra med sin verksamhet att destabilisera Ukraina eller att underminera eller hota dess territoriella integritet, oberoende eller självbestämmande, säger regeringen i beslutet.

Det är inte första gången som Baikal drabbas av Arm-sanktioner. Företaget har tidigare hittat en räddningsplanka i arkitekturen Mips.

Sedan januari har Baikal en processor under utveckling som använder den fria arkitekturen Risc-V i en implementering av ryska Cloudbear. På den plattformen blir Baikal helt immun mot sanktioner.

I alla fall vad gäller själva konstruktionen. Baikal kan fortfarande hindras från att tillverka processorer om de skulle  bojkottas av chiptillverkarna TSMC och Samsung.

Ryska halvledarfabriker kan som bäst tillverka i 90 nm. En tröst i framtiden kan finnas hos kinesiska SMIC som tidigare sagt sig hoppas kunna tillverka i 14 nm i år.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)