JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Danska studenter designar gratis asic med stöd av Google

För första gången har studenter vid Danmarks tekniske universitet, DTU, designat en asic helt med hjälp av open source-verktyg. Dessutom kommer kretsen att tillverkas kostnadsfritt via Googles shuttleprogram hos det amerikanska foundryt Skywater.

Kretsen är tvåkärnig med en Risc V för uppgifter som inte är tidskritiska, och DTU:s egenutvecklade realtidsprocessor Patmos, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Patmos kan exempelvis användas för att styra rotorbladen hos en drönare.

De tolv studenterna går kandidatprogrammet och delades upp i mindre grupper med ansvar för olika delar av kretsen. Kursen startade i februari och är den första som genomförts med open source-verktyg för EDA.

Kretsen kommer nu att tillverkas i en 130 nm-process hos Skywater. Kostnaden landar hos Google som hösten 2020 drog igång ett shuttle-program där flera kunder delar på samma wafer men också delar med sig av designen och resultaten (länk).

Foto: Hanne Kokkegård

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)