JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Google betalar för din asic

Det låter för bra för att vara sant men sökjätten står för tillverkningskostnaden hos det amerikanska foundryt Skywater. Dock måste designen fullt ut vara open source och du måste vara beredd att dela med dig av kretsarna.

Så kallade shuttle-program, där flera kunder delar på samma wafer, har länge använts av framförallt forskarvärlden för att hålla nere kostnaderna. Det har funnits program för såväl CMOS-processer som för mikromekanik.

Dock har dessa program alltid kostat att delta i. Å andra sidan har resultaten tillhört kunderna.

I det nya shuttle-programmet som Google sponsrar är det tvärt om. Det är gratis att delta men du kan inte ha några hemligheter, eftersom allt baseras på öppen källkod.

När det är gratis blir det också tillåtet att misslyckas. Det ska gå att testa nya saker som ingen gjort förut och sedan lära sig från problemen som uppstått

Den första tillverkningsvändan är planerad i november och den andra kommer ett halvår senare. Planen framöver är att det ska gå en shuttle var tredje månad.

Det handlar om en 130 nm-process hos foundryt Skywater. Företagets rötter går tillbaka till 1980-talet då Control Data Corporation (CDC) drog igång verksamheten i delstaten Minesota. 1991 övertog Cypress fabriken och 2017 knoppades den av i Skywater med stöd av lokalt kapital.

Tillverkningen sker på åttatumsskivor och kapaciteten är 86 000 masksteg per vecka.

För att designa kretsar behövs också ett PDK, ett process design kit. Det kan ses som en modell av processen och behövs för att konstruktionsverktygen ska kunna leverera ett resultat som fungerar med en specifik tillverkningsprocess.

För detta projekt har det skapats en open source-variant, kallad Skywater PDK, som vem som helst kan ladda ned och använda.

Varje projekt får en yta på 10 kvadratmillimeter vilket exempelvis ska räcka för en åttkärnig Risc V. Det finns plats för 40 projekt per omgång men hur urvalet ska ske, om intresset blir stort, är inte bestämt. Kanske blir det lottning.

Du kan räkna med att få åtminstone hundra kapslade komponenter, kanske ett par hundra som belöning för arbetet.

Hur som helst är en bra början att titta på den video som lades upp i somras och som är den första i en serie som beskriver alla steg i processen till en kapslad komponent.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)