JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson och Intel befäster samarbetet

De två teknikjättarna har samarbetat kring x86-lösningar för telekomprodukter under många år. Det senaste steget är ett teknikcenter för Cloud RAN inom ramen för D-15, Ericssons teknikcenter i Santa Clara, Kalifornien.

– Vi har jobbat med Intel kring Cloud RAN sedan 2016. Det senaste året har vi fördjupat samarbetet för att x86 kan bli ett alternativ när vi lägger till midband, sade Mathias Riback till Elektroniktidningen i fjol i samband med att Ericsson lanserade ett utökat Cloud RAN som klarade frekvenser upp till 5 GHz.

Beroende på konfigurering kan kraven på beräkningskraft öka hundra gånger när man tar steget till midband och massiv mimo.

– Intel har förbättrat sin roadmap, mycket kring den är kunddrivet, sade Mathias Riback.

Nu startar alltså företagen ett teknikcenter för Cloud RAN på x86-baserade serverkort. Målet är att förbättra energieffektiviteten och nätverksprestanda, samtidigt som utvecklingstiden kortas och det blir enklare att skapa nya produkter för exempelvis företagsmarknaden.

D-15 öppnade sommaren 2019 och är en mötesplats för kunder, samarbetspartners och uppstartsföretag. Bland annat finns en testbädd där operatörer och andra samarbetspartners kan testa tillämpningar som IoT och självkörande bilar med hjälp av nya funktioner i 5G, som virtualiserade nät där man kan dedicera resurser till en viss kund. I praktiken blir det som ett privat mobilnät.

Namnet D-15 anspelar på Drottninggatan 15 där företagets grundare, Lars Magnus Ericsson, bodde.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)