JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Huawei förlorar 5G-tvisten

Kammarrätten i Stockholm har kommit fram till att det kan antas att radioanvändning kan orsaka skada för Sveriges säkerhet om produkter från kinesiska Huawei används i centrala funktioner i 5G-nätet. Därmed har Post- och telestyrelsen haft skäl att villkora tilldelning av 5G-frekvenserna med ett förbud mot Huaweis produkter. Det går inte att överklaga beslutet.

Huawei förlorade målet mot PTS i Förvaltningsrätten, som är den första instansen, den 22 juni i fjol men överklagade domen omgående till Kammarrätten.

Nu står det kart att företaget inte får sälja 5G-utrustning i Sverige.

Kammarrätten skriver i ett pressmeddelande att de villkor som PTS ställt upp tillkommit på ett lagligt sätt och att de inte strider mot vare sig svensk eller internationell rätt.

– Sveriges säkerhet är ett synnerligt starkt intresse och Post- och telestyrelsens beslut grundar sig på ett verkligt, aktuellt och tillräckligt allvarligt hot mot Sveriges säkerhet säger rättens ordförande lagmannen Anita Linder i pressmeddelandet.

Enligt lagen om elektronisk kommunikation omfattar begreppet elektronisk kommunikation alla typer av elektroniska kommunikationsnät som telenätet, internet och kabel-TV-nätet. Lagen innebär att det finns en enhetlig och teknikneutral lagstiftning för all elektronisk kommunikation, oberoende av plattform.

Tilläggas kan att Huawei stämt den svenska staten vid den internationella skiljedomstolen ICSID i Washington, USA.

Skadeståndskravet ligger på minst 5,2 miljarder kronor för perioden 2021 till 2025. 5G-licenserna är dock på 25 år så troligt är att det blir mångdubbelt större.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)