JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Norska celltillverkaren höjer målen

Norska blivande battericellstillverkaren Freyr mer än fördubblar slutmålet för sin produktion: år 2030 ska den vara 200 GWh, från tidigare 83 GWh. Produktionsstarten har dock fyttats fram från 2023 till 2024.

Färdplanen för Freyr fram till år 2028 är densamma idag som den var i fjol: 43 GWh i årskapacitet år 2025 och 83 GWh i total kapacitet år 2028. 

Men därefter sätter nu Freyr upp ett nytt mål: 200 GWh innan 2030.

Produktionsstarten ser ut att försenas med ett år. Freyr är i färd med att slå samman sina två första gigafabriker i Mo i Rana – GF1 och GF2 – till en enda fabrik kallad GF Arctic.

Deras sammanlagda kapacitet skulle ursprungligen ha varit 13 GWh, men ökades i februari till 18 GWh, och nu ytterligare vidare till 29 GWh. 

Produktionsstarten är planerad till första halvåret 2024. I mars i fjol var uppgiften att GF1 skulle inleda produktion året innan, 2023.

Fundamentet till GF Arctic är lagt. Anläggningen kommer till slut att bestå av åtta produktionslinor och testfaciliteteter. 

Freyr utvärderar om det även skulle vara en bra idé att  producera kompletta batterier i GF Arctic, och inte bara celler.

Förra året var planen att Freyr skulle producera NMC-celler. Men GF Arctic kommer att producera LFP-celler. Den omsvängningen har Freyr meddelat redan tidigare. Freyrs första batterier kommer huvudsakligen att gå till energilager.

Utöver i Norge bygger företaget gigafabriker i Finland och USA. Freyr har till och med visat intresse för Sverige, men där finns inga konkreta planer.

Hittills finns beställningar på sammanlagt 125 GWh battericeller mellan 2024 och 2030 – efter en ökning med 25 GWh som meddelades idag.

Freyr ska ha en kundkvalificeringsfabrik i drift innan utgången av andra halvåret i år. Den kommer till slut att ha en kapacitet på 385 MWh. Också den byggs i Mo i Rana.

Läs Elektroniktidningens tidigare rapportering kring Freyr här (etn.se/Freyr).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus