JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Klart: Stödpaketet till amerikansk halvledarindustri

Det har tagit betydligt längre tid än väntat men i förra veckan godkände både senaten och representanthuset det stora stödpaketet till USA:s halvledarindustri. Bara president Bidens signatur återstår innan de 52,7 miljarderna dollar kan börja betalas ut.

Formellt går uppgörelsen under namnet ”CHIPS and Science Act of 2022” och ska främja amerikansk halvledarindustri under de kommande fem åren.

Beloppet är på 52,7 miljarder varav 39 miljarder dollar är öronmärkta för halvledartillverkning och tillverkning av halvledarutrustning medan 11 miljarder dollar går till federala utvecklingsprogram.

Förutom rena pengar omfattar paketet även skattelättnader på 25 procent för företag som bygger halvledarfabriker liksom företag med fabriker för tillverkning av halvledarutrustning i USA.

Det väntas gynna bland annat företag som Intel, TI och Micron med tillverkning i USA.

Ett bivillkor är att mottagarna inte får bygga fabriker för processer under 28 nm i Kina och en handfull andra länder som finns på USA:s sanktionslista. Det sätter press på TSMC som ska bygga en fabrik för 5 nm i USA men som också har tillverkning i Kina.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)