JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Redcap: Som mellanmjölk fast för IoT

Med Release 17 som klubbades i somras öppnar branschorganisationen 3GPP för en ny typ av IoT-enheter som varken klarar stora datamängder eller har kort svarstid. Redcap, eller 5G NR-Light som tekniken också kallas, siktar in sig IoT-tillämpningar med måttliga databehov men där batteritid och pris har betydelse.

Den första versionen av 5G, Relase 15, hade stöd för två typer av IoT-noder, eMTC eller Cat-M1 med 1,4 MHz kanaler och NB-IoT med kanaler på 200 kHz, skriver halvledarjätten Qualcomm i ett blogginlägg.

Release 16 gjorde det möjligt att ha IoT-noderna i samma frekvenskanal som vanliga mobiler. Dessutom introduceras en ny kategori med extremt hög tillförlitlighet och garanterade svarstider på några millisekunder, ofta kallade eURLLC.

IoT-noder som följer Redcap (Reduced Capapability) kan samexistera med alla dessa i samma kanal, skriver Qualcomm.

IoT-noder med NR-Light ska klara upp till 150 Mbit/s i nedlänken och 50 Mbit/s i upplänken. Bandbredden i frekvensband upp till 7 GHz är 20 MHz medan det i millimetervågsområdet är 100 MHz. Enheterna har en antenn för sändning och en eller två för mottagning. Stöd för FDD är valfritt och modulationen är enklare (256-QAM är inget krav).

Qualcomm ser möjligheten till ett antal förbättringar med Release 18 som är under utarbetande. Det kan handla om utökad funktionalitet genom att mobilnätet adderar positionsinformation till kommunikationen eller direkt kommunikation mellan två IoT-noder.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)