JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson och Nokia serverar 5G-skivor till Android

I var sitt pressmeddelande berättar Ericsson och Nokia att Android 13 fungerar alldeles utmärkt för att servera fler olika skivor till en och samma mobiltelefon. I praktiken innebär det att olika appar i mobilen kan tilldelas uppkoppling med olika karakteristik avseende bland annat datatakt, fördröjning och säkerhet.

Tekniken kallas URSP (User Equipment Route Selection Policy) och fanns redan i Android 12 men har förbättrats i den uppdaterade versionen av operativsystemet. Exempelvis ska varje mobil kunna hantera upp till fem olika skivor parallellt.

Ericsson och Nokia har använt sina egna nät och en mobil från Google i form av Pixel 6 (Pro) för att genomföra testerna.

Nätverksskivor eller network slicing är inget som användarna ska behöva bekymra sig om, det sköts automatiskt. Exempelvis går det att ha ett videomöte över en kanal med hög datatakt och kort fördröjning samtidigt som deltagarna delar dokument via en långsammare skiva av nätverket som har högre säkerhet.

Rent praktiskt blir det operatörerna som erbjuder skivorna och kunderna utgörs av företag som vill ge sina appar specifik prestanda.

Enligt branschorganisationen GSMA kommer marknaden för network slicing att explodera för att vara värd över 300 miljarder dollar redan år 2025.

Tilläggas kan att Android 13 släpptes den 15 augusti.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)