JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telenor flyttar molnet till kanten

Intel, Dell och Red Hat, där har du Telenors laguppställning inför jobbet att förse 5G-nätet med små moln nära användarna, ofta kallat 5G Edge. Tekniken gör det enklare för kunderna att utveckla nya tjänster med hög säkerhet och korta svarstider.

Dell bidrar med infrastruktur för själva datakraften medan Intel tillsammans med Red Hat tillhandahåller plattformen för att hantera kundernas olika IoT-lösningar i nätet som ska möta kraven på låga svarstider, mobilitet och datalagring.

Dagens molntjänster använder centrala serverhallar vilket inte alltid är optimalt vare sig ur prestanda- eller integritetshänseende. Det har gjort att framförallt myndigheter och offentlig sektor inte alltid kunnat dra nytta av molnet.

– Som operatör hanterar vi i dag känslig information i samhällsviktig infrastruktur och vi är med rätta hårt reglerade, säger Telenors svenska vd Bjørn Ivar Moen i ett pressmeddelande.

– Som användare ska du vara helt säker även när vi utvecklar ny teknik. Tillsammans med Intel, Dell och Red Hat fyller vi nu ett gap på marknaden med målet att uppfylla kraven på datasuveränitet för cloudlösningar. Det är ett stort kliv framåt.

Den nya edgelösningen ska klara EU:s krav på datasuveränitet genom att hjälpa till att skydda information om invånare, infrastruktur och samhällskritiska lösningar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)