JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ska kartlägga desinformation om vindkraft

Professor Jutta Haider leder ett forskningsprojekt  som ska kartlägga hur  desinformation om hållbar elproduktion uppstår på nätet.

Ett av målen är att ge verktyg till en bättre förståelse av vilken roll de algoritmiska systemen har när det gäller klimatomställningen.

– Folk tror att de har kontroll över informationen som de googlar, men sökorden som dyker upp kommer inte från ingenstans, säger Jutta Haider.

Vindkraft, kärnkraft, energisituationen i hela Europa och även vindkraftens möjliga påverkan på biologisk mångfald debatteras flitigt, inte minst på sociala medier.

– Det finns en massa olika aktörer, organisationer, intressen, information och desinformation som ställs mot varandra. Det finns en stor polemik. 

Hon drar paralleller till covid- och vaccindebatten. Det är tydliga exempel på områden där rykten och desinformation spridits och gjort stor skada. 

Projektet heter Slåss mot väderkvarnar – spår av desinformation om vindkraft på nätet och är en del av det större internationella forskningsprogrammet Mistra Environmental Communication. 

Utöver professor Jutta Haider ingår från Bibliotekshögskolan även Elisa Tattersall Wallin och Björn Ekström i projektets forskargrupp. Från SLU deltar Nora Söderberg och Malte Rödl.

Fram till valet kommer data att samlas in från Twitter och Facebook. 

KÄLLA: Högskolan i Borås.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)