JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rise tar över Astazero

Forskningsinstitutet Rise blir ensam ägare av testanläggningen Astazero när Chalmers överlåter sin andel. På Astazero i Sandhult utanför Borås finns testbanor för bland annat automatiserad körning liksom autonoma och uppkopplade fordon.

– Överlåtelsen är en naturlig vidareutveckling för oss. Vi vill fokusera starkare på högskolans kärnverksamhet – forskning, utbildning och nyttiggörande – och samtidigt skapa bästa möjliga förutsättningar framåt för Astazero, säger Stefan Bengtsson, rektor och vd för Chalmers, i ett pressmeddelande.

Överlåtelsen träder i kraft den 30 september. Framtidsplanerna för Astazero inbegriper en internationell satsning samt en breddning av verksamheten mot bland andra landets kommuner i egenskap av väghållare.

– Vi har en anläggning i absolut världsklass, inte minst tack vare det faktum att en del av testbanan är övertäckt och kan användas dygnet runt, året om, med exakt samma testförutsättningar. Därför ser vi en stor potential i att attrahera fler internationella kunder, säger Peter Janevik som är vd för Astazero.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus