JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Tio miljarder kronor låter som en jackpot för ett företag som är värt femton. Men om Interdigital haft Ericssons eller Nokias muskler hade de kunnat pressa en större licensavgift ur Apple. Det är i alla fall vad patentanalytikern Florian Müller tror.

De amerikanska företagen Apple och Interdigital tecknade i fredags ett avtal där Apple i utbyte mot tio miljarder kronor (938 miljoner dollar) under de kommande sju åren inte behöver bekymra sig över att inkräkta på några patent som Interdigital äger. De är samtliga clearade för Apple för användning inom exempelvis 5G-teknik.

Interdigital utvecklar patenterbara tekniklösningar inom video och trådlöst och licenserar dem till andra företag. Apple tecknade sin första patentlicens med Interdigital år 2007, när Iphone lanserades.

Tio miljarder kronor under sju år låter som en saftig intäkt för Interdigital, som har en marknadskapitalisering som bara är snäppet högre – femton miljarder kronor. 

Likväl tror analytikern Florian Müller att Apple gjorde ett kap.

”Hellre en miljard i handen än två eller tre i skogen”, skriver han på sin blogg att Interdigital måste ha tänkt.

Han tror att Ericsson och Nokia kommer att kunna pressa klart större belopp ur Apple. 

Ericsson förhandlar just nu med Apple om licensavgifter. I de förhandlingarna har handskarna redan kastats av. De utkämpar bataljer i rättegångssalar jorden runt inklusive korsstämningar och dueller i vilda västern i östra Texas.

Apple kan snart behöva öppna en andra front mot Nokia.  Deras licensavtal misstänks ha löpt ut – det kommer att framgå säkert om ett par veckor. I så fall kan ett smutsigt krig vänta eftersom det varit utgången de två senaste gångerna deras avtal löpt ut.

Fredagens uppgörelse mellan Interdigital och Apple var  betydligt stillsammare. I ett sammanträdesrum någonstans skrev Apple en siffra på en lapp, lade den upp och ner på bordet och sköt över den till Interdigital, som inte kunde göra mycket annat än att kika på lappen och sucka.

För att dramatisera lite grand.

Budskapet från Florian Müller är nämligen att Interdigital och Apple är ”otroligt” assymetriska motståndare. 

Vore det inte för att konkurrensmyndigheter skulle protestera, skulle den enklaste lösningen för Apple i princip kunna vara att köpa Interdigital, noterar Florian Müller.

Interdigital har inget att sätta emot Apples finansiella muskler och skulle sätta mycket på spel och ha mycket svårt att skaka fram resurser för att driva en rättstvist.

Ett exempel är att Interdigital skulle kunna hamna i situationen att behöva presentera en säkerhet som vore flera gånger större än företagets totala värde. 

Nu när Interdigital och Apple nått en uppgörelse ligger avtal med Ericsson och Nokia i luften.

Eftersom de har långt större resurser att bedriva mångåriga kostsamma rättstvister – och dessutom större patentportföljer – kommer de, väntar sig Florian Müller, att kunna driva fram klart lukrativare licensavtal, oavsett hur vägen dit ser ut.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus