JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 3G på god väg att avvecklas

Nedstängningen av de svenska 3G-näten började redan i fjol och mellan tummen och pekfingret har 40 procent av sajterna stängts ned samtidigt som det går lite långsammare än först planerat. Det framkom av dagens seminarium arrangerat av Post- och Telestyrelsen.

Det som driver nedstängningen av både 2G och 3G är att frekvenslicenserna löper ut sista december 2025. Vem som sen kommer att kunna använda frekvensbanden avgörs först nästa år när de auktioneras ut.

Redan 2020 började planeringen för avvecklingen av 3G, medan alla operatörer kommer att ha kvar 2G (GSM) fram till slutet av 2025. Exakt vilken dag det blir av är inte klart, men av praktiska skäl kommer det att ske före nyårsafton.

Budskapet från Telia, Telenor, Tele2 och Tre var därför glasklart: om du inte redan planerat för hur eventuella IoT-noder eller M2M-tillämpningar ska hantera nedstängningen är det hög tid att göra det nu.

När det gäller 3G-nätet har nedstängningen redan hunnit ganska långt. Flera av operatörerna har släckt runt 40 procent av basstationerna efter att först ha analyserat hur mycket trafik som går genom en enskild sajt, hur många användare den betjänar och om det finns alternativ (läs 4G eller 5G) som kan ta över trafiken.

För Telia – som har ett 3G-nät tillsammans med Tele2 – innebär det exempelvis att 52 procent av basstationerna i Stockholm är avstängda och 49 procent i Dalarna. Planen var ursprungligen att fasa ut de sista under nästa år men det har förskjutits en bit in i på 2024 bland annat beroende på komponentbristen som sinkat både kunderna och utbyggnaden av näten.

Telenor har trots det fasat ut 2000 basstationer. I Stockholm, Göteborg och Malmö innebär det att 70 procent är borta, i extremfallet Öland hela 100 procent.

Operatören Tre har en lite annan strategi än de övriga. Företaget börjar med att släcka 3G på 2100 MHz men behåller det på 900 MHz. Orsaken är de utländska kunderna med äldre telefoner som behöver 3G för röstsamtal.

Moderna 4G-mobiler stödjer Volte där samtalen skickas i form av digitala paket över LTE-nätet.

Tre överväger också att köra 3G-nätet vidare efter 2025.

Enligt operatörerna har det kommit få klagomål på att 3G-sajterna släcks ned. I enstaka fall har de fått återstarta dem i väntan på att LTE-nätet ska byggas ut för att ge täckning.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)