JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel börsnoterar Mobileye

Det var ett av Intels dyraste köp någonsin. För ett år sedan annonserade Intel planer på att börsnotera Mobileye och nu släpps AI-fångsten fri, snart känt som MBLY.

Mobileye är en av nestorerna inom området datorseende för fordon, ända sedan den tid när marknaden bara handlade om förarassistans och inte om självkörning.

Vilket i och för sig fortfarande är sant. Många investerar miljarder i självkörningsteknik men det finns fortfarande bara ett par robotaxibilar som gör det på riktigt, och då inom begränsade områden.

När datorseende blev synonymt med artificiella neuronnät och deep learning, trodde alla att självkörningsproblemet skulle lösas, och Mobileye skyndade sig att uppgradera sina klassiska bildanalyskretsar med fler Tops för neuronnätsberäkningar.

Intel insåg att det här med deep learning kunde blir hur stort som helst och panikköpte att antal företag inom området, bland dem Mobileye för svindlande 120 miljarder kronor.

Idag tror Intel att Mobileye är värt det dubbla och anmäler att det tänker placera Mobileye på teknikbörsen Nasdaq, för att få det bekräftat.

Mobileye hade ett underskott på 75 miljoner dollar i fjol, på en omsättning på 1,39 miljarder dollar. År 2020 var underskottet 196 miljoner och 2019 var det 328 miljoner. 

Intel kommer att behålla kontrollen över Mobileye genom att behålla B-aktier som har 10 röster vardera och sälja A-aktier som har bara en röst vardera. Hur många A- och B-aktier som kommer att släppas är inte avslöjat ännu.

Intel kommer att få en utdelning på 3,5 miljarder dollar från Mobileye när börsnoteringen är klar.

Pat Gelsinger blir ordförande. Goldman Sachs är med på affären, liksom Morgan Stanley, Evercore ISI, Barclays, Citigroup och B of A Securities.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)